Ramazan Bayramı’na az bir süre kala renk renk şeker ve çikolatalar tezgahlardaki yerini alırken neler yapmalıyız. Her şekeri almalı mıyız? Hangi şekerleri almalıyız?

Marketlerde ve pazar yerlerinde satışa sunulan şekerleme, lokum ve çikolatalarda görülen anormal fiyat farkları, tüketiciyi ister istemez şüpheye sokmalıdır. Eğer bir şekerleme türü pazarda 1.5 TL’den 10 TL’ye kadar fiyatlandırılabiliyorsa, bir çikolata türü 5 TL’den 25 TL’ye kadar çok farklı fiyatlarla satışa sunulabiliyorsa, burada bir anormalliğin olduğunu düşünmeliyiz.

konferans

Bilhassa,yılda 5000 ton civarında ithal edilen jelatinin büyük çoğunluğunun domuzdan ve helal kesilmemiş sığır ve benzeri hayvanlardan üretilmiş olduğu düşünülürse, şüpheden uzak durmak için jelatinli ürünlerden kaçınılmalıdır. TSE’nin bazı yetkililerinin bayram öncesi açıklamalarında sığır jelatininin helal olduğunu iddia etmesine rağmen etiketinde E441-E471 veya jelatin veya gelatin yazan ürünler için biz çok ihtiyatlı olunmasını ve uzak kalınmasını öneriyoruz. Ucuz Şekerlerden Uzak Durun. Ucuz çikolatadan uzak durun. Likörlü çikolatadan uzak durun. Çünkü çoğunda alkololduğu belirtiliyor. Şüpheliden uzak durmak lazım. Özelikle GİMDES helal sertifikalı ürünler alınız.

Artık moda cümle gıda ürünlerinin Türkçe ve Arapçası’na “Mamullerimiz hiçbirinde domuz ve domuzdan mamul katkı yoktur” ve “Mamullerimizin hiçbirinde alkol ve çözeltileri yoktur” ibarelerinin yazılması ticari bir moda olmuştur. Modadır çünkü bu ibareleri yazan firmaların birçok ürününde ‘Jelâtin’ katkısı vardır. Kimileri ise ‘Hayvansal jelâtin’ kimileri ‘sığır jelâtini’ kimileri ise yenilebilir jelâtin şeklinde yazmaktadır. Ancak bu firmaların hiçbiri Jelâtin satın aldıkları ülke ya da üreticinin adını verememektedir. Kaldı ki sığır jelâtini helaldir demek imkânsız. Sığır’ın helal olabilmesi için İslami usullere kesilmiş olması gerekir. Bu nedenle bu moda tabir mütedeyyin Müslüman ve Yahudi tüketiciler açısından hiçbir anlam ifade etmemelidir. Özellikle birçok yumuşak şekerde domuzdan mamul jelâtin yer alırken çikolatada ise bir alkol türevi olan ‘likör’ yer almaktadır.
Şekerler ve çikolatalarda bitkisel yağ yerine ucuz mutfak atığı sağlar ile domuz yağı tercih edildiği bilinmektedir. Bunun yanı sıra tatlandırıcı olarak sıvı ya da kristal gerçek şeker yerine yapay sağlıksız tatlandırıcılar kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra gıda boyası adı altında hayvansal ve sağlıksız yapay özdeş aromalar ve gıda boyaları ile âdete bayram değil zehir tüketilen günler yaşatılıyor.

E120 Karmin boya maddesi ihtiva eden ürünler, hem bilhassa çocukların sağlığı için zararlı, hem de bir böcekten elde edilen katkı maddesi olduğu için dinen mahzurlu olduğu düşünülmelidir. İçeriğinde karmin olan şekerleri almayalım.

E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477 Mono ve Digliserit ve tuzlarını içeren ürünlerde, bu katkı maddesinin hem hayvani yağlardan, hem de bitkisel yağlardan üretildiği dikkate alınmalıdır. Etikette bunun açıkça belirtilmiş olması gerekir. Eğer bitkisel olduğuna emin isek kullanabileceğimizi, aksi halde uzak durmamız gerektiğini bilmeliyiz.

E950, E951, E952 ve E954 Suni tatlandırıcılar Asesulfam, Aspartam, Sıklamik Asit ve Sakkarinleri ifade eder. Bunlar, gıdalarda ve ilaç sanayiinde tatlandırıcı olarak kullanılırlar; fırınlanmış yiyecekler, dondurulmuş tatlılar, şekerlemeler, mandıra ürünleri, pastalar, farmasotik olarak ağız hijyeni ve son zamanlarda içeceklerde kullanılmaktadır. The Center for Science in the Public Interest (CSPI) yapay tatlandırıcılar aspartam, sakarin ve asesülfam potasyumu en kötü 10 katkı maddesi listesine dahil etmiştir; bu üç tatlandırıcının da hayvanlarda kansere neden olduğu tespit edilmiştir. İnsanlarda Kanser riskini arttırabilir. Ayrıca çocuklarda ve ceninlerde beyin hasarı oluşturabilmektedir.

Şurası asla unutulmamalıdır: Yasaklanan renklendirici maddeler kesinlikle toksik ve kanser yapıcı maddelerdir. İzin verilen renklendiriciler de çok masum değildir; zira bunların belirlenen sınırlarının üstüne çıkıldığı zaman alerjik reaksiyonlar, deri döküntüleri, astım ve hiperaktivite olayları meydana gelebilmektedir. Renklendirici,tadlandırıcı, kıvam artırıcı, yazan şekerleri almayalım.

Unlar : GDO analizi,

Enzimler :Güvenilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır

Süt Tozu : Güvenilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır

Peyniraltı Suyu Tozu: Güvenilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır

Şeker : Kimyasal Analiz, Spekt

Kakao Yağı : Analiz, Spekt, Üretim Akış Şeması

Kakao Kitlesi : Analiz, Spekt, Üretim Akış Şeması

Kakao Tozu : Analiz, Spekt, Üretim Akış Şeması

Glikoz Şurubu : Güvenilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır

Sistein : Helal sertifikalama uygulanmamaktadır

Soya Lesitini : GDO Analizi, Güvenilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır

Ayçiçek Lesitini: Güvenilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır

Bitkisel Katı Yağ: Güvenilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır

Bitkisel katı yağlarda, kimyasal işlem ile sertleştirilmiş yağların sağlık açısından zararlı olması sebebi ile kullanımı uygun görülmemektedir. Fiziksel işlem ile sertleştirilmiş yağlar için Güvenilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır.

Aromalar : Güvenilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır

Vanilin : Güvenilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır

Doğal Renklendiriciler : Güveilir bir kurumdan Helal sertifikalı olmalıdır

Yapay Renklendiriciler : Sağlık açısından zararlı etkiler oluşturması sebebiyle kullanımı uygun görülmemektedir.

Yapay tadlandırıcılar : Asesulfam, Aspartam, Sıklamik Asit ve Sakkarinleri ifade eder. Bu katkı maddelerine sağlığa zararlı oldukları gerekçelei sebebi ile helal sertifikalama uygulanmamaktadır.

Jelatin : Mevcut şartlar sebebi ile GİMDES bu ürüne Helal sertifikalama yapmamaktadır.Çnkü helal diyebilecek ürün yok gibi.

PEKİ NE ALALIM DİYE SORUYORLAR!

Bazı şeker ve çikolatalar içerdikleri sağlıksız katkılar ile Müslüman ve Yahudiler için domuz veya sağır jelatini ve alkol gibi haram katkılar ile gıda boyası ve suni tatlandırıclar gibi kötü malzemeler yüzünden büyük risk taşımaktadır. Bayramlarda doğala dönülüp çikolata ve şeker yerine Hurma, Badem, Fındık, Dut kurusu, Kaysı kurusu" vb sağlıklı ve besleyici yiyeceklerin ikram edilmesini tavsiye ediyoruz.

 Piyasada "Helal Belgesi" olan, GİMDES SERTİFİKASI OLAN ürünleri üreten afia gıdanın ürünlerini alabilirsiniz. 

http://www.afiagida.com/seker yanda sarı olan adresten Helal Belgeli ürünlere bakabilirsiniz.